Lemon curd vind ik erg lekker; fris zuur en zoetig tegelijk😍 Alleen zo´n hele pot kopen, vind ik dan weer zo overdreven. Die blijft dan eeuwig in de koelkast staan te verpieteren. Ik dacht dat het ingewikkeld zou zijn om lemon curd te maken, maar het blijkt simpel te zijn als je maar een magnetron in huis hebt. En, omdat je het zelf maakt, kan je de hoeveelheden aanpassen van het recept en blijf je niet opgescheept zitten met een grote pot lemon curd. Want zoveel lemon curd tegelijkertijd gebruik ik nou ook weer niet!
Waar gebruik je lemon curd voor?
Lemon curd: het lijkt een beetje op jam, maar dan veel smeuiger door de toegevoeging van ei en boter. Bij scones met clotted cream hoort een grote dot lemon curd. Maar het smeert ook heerlijk weg op een crackertje, als saus over ijs of, mijn favoriet, toegevoegd aan romige Griekse yoghurt. Laatst had ik een beetje mascarpone over en heb daar toen limoncello tiramisu van gemaakt, in van die kleine glaasjes. En er bovenop? Zo´n heerlijke laag lemon curd natuurlijk!
Lemon curd makkelijk zelf maken
In mijn beleving kwam lemon curd maken neer op: langzaam opwarmen au bain marie, lang wachten en vooral veelvuldig roeren om hopelijk de gewenste dikte te krijgen. Dat sprak mij nooit erg aan, want geduld, dat heb ik maar weinig! Toen er dus laatst een recept langskwam waarin je lemon curd in 5 minuten op tafel had staan, was mijn interesse gewekt. Door gebruik te maken van de magnetron, is het zo gebeurd en kun je goed in de gaten houden hoe dik de lemon curd wordt.
Ik maak maar een kleine hoeveelheid tegelijkertijd, want ik vind lemon curd lekker... maar in kleine hoeveelheden. Onderstaand recept is voor een klein potje lemon curd. Wil je meer, dan kun je de hoeveelheden eenvoudig vermenigvuldigen met het aantal eieren (of citroenen) dat je ervoor gaat gebruiken.
Recept lemon curd uit de magnetron
Ingrediënten:
- 36 g ongezouten boter
- 1 ei
- 75 g suiker
- 1 citroen
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit.
Mix het ei met de suiker, citroenrasp en sap.
Verwarm de boter in de magnetron totdat het vloeibaar is.
Meng het citroen mengsel met de boter. Roer het goed door elkaar totdat het een homogeen mengsel is.
Verwarm nu, in stapjes van 20 seconden, het mengsel in de magnetron (800W). Elke keer tussendoor goed roeren. Je zult zien dat het mengsel langzaam dikker wordt totdat het net zo dik is als vla. Dan is de lemon curd klaar.
Giet het in een schoon potje en je kunt het tot maximaal 2 weken bewaren in de koelkast.
Tip: gooi de citroenschillen niet weg. Leg deze in een magnetron bestendig bakje met wat water. Als je dit 5 minuten verwarmd in de magnetron, op vol vermogen, stoom je de magnetron schoon! Daarna neem je de binnenkant van de magnetron af met een vochtig doekje en is de magnetron weer glanzend schoon 😊
Vraagje: heb je dan lemon curd met ''stukjes'' door de rasp of lost dat goed op?
BeantwoordenVerwijderenDe stukjes geraspte schil lossen niet op. Ik vind dat juist wel lekker om er wat stukjes citroen doorheen te proeven. Wil je dit niet dan kun je de schil of heel fijn raspen, of de lemon curd even zeven voordat je het in een potje doet.
Verwijderen