Zelf (Spaanse) vanille vla maken

De Spaanse variant op vanillevla heten "natillas". Tot voor kort maakte ik de natillas nog uit een zakje. Maar ik heb nu een goed basisrecept gevonden waarmee ik snel wat natilla of crema catalana klaar kan maken als toetje en wat maar zelden mislukt. Met gewoon basisproducten zoals eieren, melk en suiker. Er komt geen zakje meer aan te pas!




Natillas als vervanger van vanille vla

Vanilla vla zal je niet in de Spaanse supermarktschappen aantreffen. Wanneer ik een "craving" heb naar vanille vla, kies ik voor een natilla of crema catalana. Eigenlijk is dit gewoon vanilla vla, maar dan de Spaanse versie ervan. In de supermarkt vind je zakjes om zelf je natillas te maken op een makkelijke manier. Nu ik eenmaal heb uitgevonden hoe ik zelf een natilla in elkaar flans, zal ik niet meer zo snel de zakjes kopen.

De bereiding is heel eenvoudig en kan aangepast worden aan je eigen smaak. Meer of minder suiker, zonder kaneel of met vanille of sinaasappelschil, dikker of juist meer vloeibaar... In Spanje wordt er een mariakaakje bovenop of onderop de natilla gelegd, maar ikzelf vind zo´n zompig koekje maar niks. Dus deze laat ik meestal weg. 

Wat te doen met overgebleven eiwit?

In de natillas gaan alleen de eidooiers. Je blijft dus zitten met de eiwitten. Daar hebben de Spanjaarden ook iets op gevonden. In Asturias (het noorden van Spanje) heb ik voor het eerst "natillas con islas flotantes" / vanille vla met drijvende eilandjes gegeten. De eiwitten klop je op met suiker tot meringue. Daarna vorm je met twee lepels een soort "wolkjes" van de meringue en kook je deze wolkjes kort in water (of in dezelfde melk die voor de natillas wordt gebruikt). Daarna leg je deze wolkjes van meringue bovenop de natillas. En voila: drijvende meringue eilandjes in een zee van vanille vla!  Je kunt de eiwitten natuurlijk ook gebruiken om iets anders mee te maken zoals deze lekkere bitterkoekjes.

Ingredienten voor ongeveer 4 schaaltjes:

  • 2 eidooiers
  • 500 ml melk
  • 60 g suiker
  • 1 el maïzena
  • citroenschil van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • maria kaakjes (optioneel)


Hoe maak je de Spaanse variant op vanille vla?

Houd eerst een beetje melk apart en verwarm dan de rest van de melk in een pan met de citroenschil en kaneelstokje. Breng de melk net aan de kook. Haal daarna de melk van het vuur af en laat de smaakmakers 10 tot 15 minuten intrekken.





Klop de eidooiers met de suiker en de overgehouden melk tot een licht en luchtig mengsel. Meng de maïzena als laatste er doorheen.




Verwijder de citroenschil en  het kaneelstokje uit de melk en giet langzaam de warme melk bij het mengsel in de kom, terwijl je voortdurend blijft roeren.





Giet het mengsel terug in de pan en verwarm de pan op laag vuur. Blijf voortdurend roeren, totdat het mengsel dikker wordt. Zodra je ziet dat het mengsel de goede dikte heeft (i.e. je kunt een streep trekken op een houten lepel zonder dat het mengsel er doorheen loopt), haal je de pan van het vuur en verdeel je het over de schaaltjes. Als er klontjes inzitten, zeef deze er dan eerst uit.




Op dit moment kun je dan ook het kaakje erop leggen. Zet de schaaltjes daarna minstens 2 uur in de koelkast om de natillas op te laten stijven.

Tip: Wil je er "crema catalana" van maken, bestrooi dan de natillas vlak voor het serveren met een dun laagje kristalsuiker, dat je karamelliseert met een crème brûlée brander.


4 opmerkingen:

  1. je gebruikt hier geen vanille voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt een vanillestokje laten meetrekken in de melk. Soms voeg ik een zakje vanillesuiker toe en wat minder gewone suiker. Vanillestokjes zijn hier niet in elke supermarkt te koop

      Verwijderen
    2. dank je wel. Het ziet er lekker uit :)

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen