Het griepseizoen is weer begonnen. Om goed voorbereid te zijn op gesnotter en gehoest, besloot ik vandaag een taakje te doen dat ik al lang op mijn todo-lijstje had staan: hoestsiroop maken van tijm. Tijm is bekend om zijn slijmoplossend effect en wordt veel gebruikt in keel- en hoestpastilles en dranken. Dus na het plukken van tijm op een van mijn wandelingen met de hond vond ik het hoog tijd om hoest siroop te maken met als hoofdingrediënt tijm.
Tijm in het Middellandse zeegebied
Het landschap kleurt weer groen na de gevallen regen en vooral de tijm- en rozemarijnstruiken doen het weer goed. In het Middellandse zeegebied kun je deze kruiden gewoon, "in het wild", vinden. Tijm en rozemarijn kom ik dan ook veelvuldig tegen als ik ga wandelen met de hond. Ik pluk regelmatig wat af om het in een stoofpot of soep te gebruiken. Nu het plantje er zo weelderig bijstond, en het griepseizoen op de loer ligt, dacht ik dat dit hét perfecte moment was om hoestsiroop van tijm te maken.
Eigenschappen tijm
Tijm is een krachtig middel tegen verkoudheid en griep. De etherische olie die in tijm zit – thymol – heeft ontsmettende eigenschappen en kan ook schimmelwerend werken. Tijm ontsmet de keel en heeft een anti-bacteriële werking. Door tijm in een hoestsiroop te verwerken krijg je een tijmsiroop die helend werkt bij een geïrriteerde keel of prikkel hoest.
Recept voor hoestsiroop van tijm en gember
Ingredienten:
- 50 g gember
- 50 g tijm
- 1,5 liter water
- (riet)suiker
Was de tijm. Breng de takjes tijm en gember met water in een pan aan de kook. Laat het 30 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de tijm en gember een nacht trekken in het tijmwater.
Zeef de volgende dag het tijmwater. Weeg het gezeefde tijmwater en weeg de helft in (riet)suiker af. Doe het tijmwater met suiker in een pan. Laat dit warm worden zodat de suiker smelt (niet koken); zo´n 20 minuten verwarmen.
Zorg dat je een gesteriliseerde fles hebt. Vul de fles met de tijmsuiker stroop. Sluit de fles goed af. En voila, homemade tijmsiroop! Bewaar in de koelkast of op een donkere koele plek.
Je kunt deze hoestsiroop net als alle andere hoestdranken gebruiken: meerdere malen per dag een eetlepel als je last hebt van je keel of veel hoest. Net als bij reguliere hoestdranken geldt hier: neem niet teveel. Gebruik je gezonde verstand :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten