De eerste hittegolf is alweer gearriveerd in Spanje. Om veel water te blijven drinken, is het wel eens lekker om voor de afwisseling "water met een smaakje" te drinken. Heel lekker is siroop van vlierbloesem, maar deze heb ik helaas niet in de tuin staan. Wat er wel in de tuin stond, was lavendel. En het toeval wil dat je daar ook hele lekkere siroop van kunt maken...
Welke lavendel is eetbaar?
Ik al eerder in mijn blog over lavendel geschreven. In dit artikel vind je uitleg over een aantal verschillende soorten lavendel die er zijn. Technisch gezien zijn bijna alle soorten lavendel veilig om te eten, maar sommige soorten worden specifiek gekweekt om de geur en zijn daardoor niet meteen geschikt voor in je eten. De echte lavendel, ook wel lavandula angustifolia genoemd, is het meest geschikt voor culinair gebruik. Je kunt deze soort lavendel makkelijk herkennen aan haar smalle bladeren en de bloemstengels die maar in 1 bloem groeien (net zoals een korenaar, zonder vertakkingen). Ik gebruik deze soort in mijn favoriete kruidenthee mengsel (recept in dit artikel) en nu dus ook voor in deze siroop.
Is lavendel lekker?
Niet iedereen houdt van de smaak van lavendel. Het is belangrijk om niet te overdrijven met lavendel als je het culinair gaat gebruiken, want de smaak kan snel gaan overheersen. De kunst is om niet teveel lavendel toe te voegen en niet te lang laten trekken want dan wordt de siroop te ‘parfum’achtig. Houd ook in gedachten bij het doseren, dat verse lavendel minder smaak zal afgeven dan gedroogde lavendel.
Hoe maak je lavendelsiroop met een mooie paarse kleur?
Hoe zelf lavendelsiroop te maken zonder kleurstof
- 1 kop suiker
- 1 kop water
- 1/4 kop lavendel
- handje bosbessen (optioneel: voor een paarse kleur)
Bereiding:
Pluk de bloemknopjes van de takken lavendel.
Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng het geheel aan de kook, zorg dat de suiker oplost. Laat 15 minuutjes zachtjes doorkoken.
Laat de siroop afkoelen en laat deze een tijdje staan zodat de smaak goed kan intrekken.
Schenk het mengsel door een fijne zeef om de lavendel en bosbessen eruit te zeven.
Bewaar de lavendelsiroop in een schone fles in de koelkast.
Waar kun je lavendelsiroop voor gebruiken?
De siroop is multifunctioneel: je kunt het natuurlijk gebruiken als limonade, lekker met spa rood voor een bubbeltje, of als verrassende saus bij ijs. Je kunt de siroop ook gebruiken om een mocktail te maken, bijvoorbeeld gecombineerd met citroen, kokoswater of ginger ale. Zo blijven we wel goed gehydrateerd deze zomer:)
PS: Nog meer dorst? Probeer dan ook eens mijn recept voor ijsthee of "granizado de limon"!
Ook lekker in droge witte wijn op een warme dag.
BeantwoordenVerwijderenAnders smaak; een stokje vanille er in is ook heel lekker.
Goede tips, ga ik proberen :)
Verwijderen