Zelf gazpacho maken

Met weer een hittegolf voor de deur, is het hoog tijd om aan de koude soep te gaan. Gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep boordevol rauwe groenten. Dus niet alleen lekker, maar ook nog super gezond! Het is een makkelijk recept en ideaal als het te warm is om de oven of het fornuis aan te zetten. 



Wat is gazpacho?

Gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep. Het is een heerlijk verfrissende soep die vaak tijdens warme zomerse dagen wordt gegeten. Je moet hem echt ijs- en ijskoud eten. In de zomer is het fijn om een zelfgemaakte gazpacho klaar te hebben staan in de koelkast. 

Je kunt gazpacho eigenlijk op ieder moment van de dag eten. Hier in Spanje wordt  het over het algemeen gegeten als voorgerecht of als onderdeel van het avondeten. Ook kan het als tapas, in een klein glaasje, worden geserveerd. Omdat er maar weinig ingrediënten in zitten is het enorm belangrijk dat er goede, smaakvolle tomaten en goede olijfolie wordt gebruikt. Gazpacho hoort verfrissend en lekker vers te smaken.

Traditioneel recept voor gazpacho

Er bestaat eigenlijk geen eenduidig recept voor gazpacho. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Discussie punt is (net zoals bij de tortilla) of je nu wel of geen ui moet toevoegen. Ook zijn er recepten met en zonder brood. En het blijft onduidelijk of je nu juist groene of rode paprika moet toevoegen. Kortom: iedereen doet maar wat :) En zolang het hoofdingredient maar tomaat blijft en de soep lekker fris smaakt, lijkt mij dat geen probleem. 

Koude soep met tomaat en avocado

Ik deel hier mijn favoriete recept van gazpacho, waar avocado en rijstazijn in gaat. De avocado zorgt voor een romigere, iets dikkere gazpacho met een milde smaak. De rijstazijn is een wat zoetere azijn dan de gewone wijnazijn die vaak in gazpacho recepten wordt gebruikt. Ik vind de soep daardoor wat minder scherp en zuur. 

Het toevoegen van wit brood, wordt gebruikt om de soep nog meer substantie te geven. Dit kun je weglaten, als je liever een dunnere soep wilt maken. En als je niet van een sterke nasmaak van knoflook houdt, kun je het middelste gedeelte (de groene kern) uit de knoflookteen verwijderen. Dit zorgt dat de smaak van knoflook minder overheerst in de soep en je geen knoflookadem eraan overhoudt.

Recept voor gazpacho, koude Spaanse tomatensoep


Voor 2 personen:
  • 400 g tomaat
  • 1 kleine avocado
  • 1/4 ui 
  • 1/2 kleine komkommer
  • 1/2 teentje knoflook
  • 20 ml rijstazijn
  • 40 ml extra vierge olijfolie
  • zout
  • brood (optioneel)


Was en snijd alle groenten in stukken. Doe alles in de blender. Voeg een flinke snuf zout, de azijn en olijfolie toe.



Begin met mixen met een blender en verhoog de snelheid om alles goed te mengen.  Indien je brood wilt toevoegen om de soep dikker te maken, doe je dit aan het einde.



Proef en pas de hoeveelheid zout aan, of voeg meer azijn of olie toe. Voeg naar smaak koud water toe om de gewenste textuur te bereiken en mix daarna elke keer weer goed.

Nu het moeilijkste: wachten totdat de soep goed koud is! Je zet het 1 uur of langer in de koelkast. Ik maak de soep meestal in de ochtend en eet hem in de avond pas op.

Eenmaal opgediend in een soepkom, kun je de garnituur toevoegen. Dit kunnen stukjes tomaat of gekookt ei zijn, croutons en stukjes ham. En natuurlijk een scheutje olijfolie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten