Sinds kort heb ik meer ruimte in mijn koffer om meer spullen (lees: eten!) mee te nemen uit Nederland. Eén van de dingen die ik altijd meenam uit Nederland, kan ik namelijk doorstrepen. Want wat blijkt: dit is gewoon heel simpel om zelf te maken met maar 4 ingrediënten. Wie had dat gedacht?!
Meer ruimte in de koffer
Kort geleden ben ik weer eens naar Nederland op familiebezoek geweest. Dat doe ik zo ongeveer 1x per jaar. Meestal ga ik met een volle koffer naar Nederland, met kadootjes of Spaans eten voor familie daar, en met een nóg vollere koffer terug naar Spanje, met Nederlands eten en kringloop vondsten. Sinds kort heb ik meer ruimte om dropjes, hagelslag of currysaus mee te nemen, want de bitterkoekjes die ik altijd meenam, hoeven nu niet meer "geexporteerd" te worden. Ik heb namelijk ontdekt dat ik deze ook heel lekker en eenvoudig zelf kan bakken.
Bitterkoekjes zonder amandelextract
In het originele recept gaat amandel aroma, maar ik heb een goede vervanging daarvoor gevonden, mocht je deze niet voorradig hebben: amaretto! Ik weet niet of het dan nog officieel "bitterkoekjes" zijn, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Ze zijn gewoon heel erg lekker :)
In Nederland heb ik, speciaal om uit te proberen, amandel aroma gekocht. Maar eerlijk gezegd vind ik de koekjes nét zo lekker smaken met amaretto. Dus je mag zelf kiezen waar je voor gaat: amandel aroma of amaretto.
Recept voor bitterkoekjes
- 200 gram amandelmeel
- 150 gram poedersuiker
- 2 eiwitten
- 2 tl bitter amandel aroma of flinke scheut amaretto
Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren en doe de eiwitten in een kom. De eidooiers worden niet gebruikt en kun je bewaren om bv. vla of mayonaise mee te maken.
Klop de eiwitten eerst op totdat het een luchtig en wit mengsel is. Het hoeft niet helemaal stijfgeklopt te worden.
Meng de poedersuiker er in delen doorheen en daarna het amandelmeel.
Schep met 2 eetlepels of ijslepel kleine bergjes van het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan natuurlijk ook met een spuitzak als je die hebt.
Bak de bitterkoekjes in het midden van de oven in ca. 16 min. goudbruin en gaar.
Was dat makkelijk, of was dat makkelijk?! Ze zijn heerlijk taai en een beetje knapperig van buiten....én weer heel snel verdwenen uit de koektrommel :)

Ze zien er mooi uit zeg. Dankjewel voor het recept. Dat is goed te doen qua ingrediënten!
BeantwoordenVerwijderenhet is simpel om te maken...en lekker! :)
Verwijderen