Zelf orchideeën verzorgen

Een orchidee lijkt een lastige plant om te verzorgen, maar eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Veel mensen gooien een orchidee weg nadat de bloei over is, en dat is verschrikkelijk zonde. Hier lees je hoe je een orchidee moet verzorgen en hoe je zelf een orchidee kan verpotten.






Ik heb een aantal orchideeën die ik al jaren heb. Zij komen telkens weer opnieuw in bloei en zijn geen moeilijke planten. Ik hoorde van iemand dat deze de orchidee na de bloeitijd weg had gegooid, en schrok daar van! Dat is helemaal niet nodig; een orchidee kan je opnieuw in bloei krijgen met een beetje aandacht, liefde en geduld. 

Hoe zelf een orchidee verpotten?


Onderstaande orchidee was aan verpotting toe. Je kunt dit zien aan de luchtwortels, die eigenlijk groen moeten zijn. Ook de wortels die in de grond staan, waren slap en verrot. Er zat ook nog een uitgebloeid steeltje aan dat al helemaal verdroogd was. Kortom: tijd om aan de slag te gaan met de snoeischaar!



Benodigdheden

Voordat je begint met het verpotten van je orchidee, is het belangrijk om de juiste materialen klaar te zetten. Je hebt nodig: een nieuwe kweekpot die iets groter is dan de oude pot, orchideeënbark / boomschors en een snoeischaar. 


Een goede pot voor een orchidee is het liefst transparant en heeft gaten voor de afwatering. Zo kun je goed de wortels zien door de pot en in de gaten houden of het water goed weg kan lopen. De pot kun je elke week onderdompelen in water om zo de orchidee voldoende water te geven.

Als nieuwe pot ga ik een grote plastic waterfles opensnijden. Ik had geen transparante pot voorhanden, en dit werkt net zo goed. Wel moet je er een aantal gaten in branden met een mes dat je heet maakt, voor de afwatering.



Orchidee uit de pot halen en wortels bijknippen

Haal voorzichtig de orchidee uit de oude pot. Inspecteer de wortels van de orchidee voordat je deze gaat verpotten. Gezonde wortels die groen of wit van kleur zijn en die stevig aanvoelen, kunnen blijven. Dode of rotte wortels kun je wegknippen met een snoeischaar. Je voelt dat ze slap zijn of verdroogd. Wanneer je de slechte wortels wegknipt en genoeg goede wortels laat zitten, zal dit niet schadelijk zijn voor de orchidee. Integendeel zelfs: de orchidee zal sterker gaan groeien!



Orchidee in de nieuwe pot plaatsen

De grond die je voor de orchideeën gebruikt is niet aarde, zoals voor normale kamerplanten, maar zijn stukjes boomschors. Mocht je geen speciale orchideeënaarde in huis hebben, dan kun je ook stukjes boomschors van bv. openhaard hout bij elkaar vegen en gebruiken als aarde voor de orchidee. Werkt ook prima! Door het gebruik van boomschors heeft de orchidee voldoende luchtcirculatie rond de wortels, wat enorm belangrijk is voor een gezonde orchidee. 

Vul de bodem van de nieuwe pot tot ongeveer de helft met orchideeënbark / boomschors. Vul de pot niet tot de rand, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de orchidee zelf. Plaats de orchidee in de nieuwe pot, zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig over de pot zijn verdeeld. Vul de rest van de pot op met orchideeënbark, waarbij je de wortels voorzichtig bedekt. Druk de bark lichtjes aan om de orchidee stevig te laten staan. Je kunt er eventueel een stokje bij planten voor extra stevigheid.



Hoe verzorg je een orchidee?

Na het verpotten is het belangrijk om je orchidee water te geven. Dompel daarom direct na het verpotten de orchidee (met pot) in water. Je kunt de orchidee het beste water geven door de pot eent tijdje onder te dompelen in de gootsteen gevuld met water en deze vervolgens goed te laten uitlekken voordat je hem terugplaatst op zijn gebruikelijke plek. De orchidee doet het goed op een lichte plek zonder direct zonlicht. Ik heb er een aantal in de badkamer staan, omdat het daar altijd lekker vochtig en warm is, waar ze van houden. Het is tenslotte een tropische plant!

Na een tijdje zul je het resultaat zien van je geduld, liefde en aandacht voor de orchidee. Zij zal je belonen met mooie bloemen die een aantal maanden blijven staan.



Bewaren op Pinterest: