Zelf sinaasappelbloesem drogen

De sinaasappelbomen staan weer in bloei! Hier aan de Costa del Azahar, niet voor niets "kust van de sinaasappelbloesem" genaamd, ruikt de lente naar sinaasappelbloesem. Het is heel raar om over een snelweg te rijden, je raampje open te draaien, en een heerlijke geur van bloesem te ruiken :)


Gebruik van sinaasappelbloesem


 Sinaasappelbloesem is rustgevend. Gedroogd kun je het gebruiken in de thee of potpourri, maar ook wordt sinaasappelwater gebruikt in cosmetica en gebak. Hier in Spanje wordt het toegevoegd aan de stol die met Driekoningen wordt gegeten (6 januari). Ook kan de bloesem in alcohol worden gelegd, om zo parfum te maken.

Het drogen van sinaasappelbloesem


De bloemblaadjes vallen vanzelf van de sinaasappelboom. Niet alle bloesem wordt omgezet in sinaasappelen en is er wel een vruchtje gevormd dan laten de blaadjes daarna vanzelf los. De sinaasappelbloesem kun je verzamelen door een fijn net onder de boom te spannen. Na een paar dagen ligt het net vol met bloemblaadjes en kun je de "oogst" binnenhalen.Ik leg de bloemblaadjes te drogen op een dienblad met wat keukenpapier. Het liefst binnenshuis, want bijkomend voordeel is dat het hele huis dan dagenlang heerlijk geurt naar de sinaasappelbloesem! De bloemetjes moeten goed drogen. Ze verschrompelen en worden wat donkerder van kleur, maar blijven hun heerlijke geur behouden.Thee met sinaasappelbloesem


De gedroogde bloesem gebruik ik bij voorkeur in kerstthee. Samen met de gedroogde sinaasappelschil en kaneel is het een heerlijke combinatie. Maar je kunt ook thee maken van enkel de sinaasappelbloesem. En mocht de thee koud geworden zijn, dan heb je sinaasappelbloesemwater: perfect als gezichtstonic voor de vette huid. Hier wordt niets weggegooid ;)