Zelf wilde groene asperges plukken

Het zal wel een typisch Nederlands trekje van mij zijn: als iets gratis is, smaakt het dubbel zo lekker. Zo ook met de wilde groene asperges die ik tijdens mijn ochtendwandeling met de hond heb geplukt. Het seizoen van de groene asperges is maar kort en daar moeten we dus volop van genieten.
Waar groeien groene asperges?


De wilde groene asperges groeien in Spanje bij voorkeur aan de voet van de olijfbomen of aan de rand van de stenen muurtjes op het platteland. Olijfbomen genoeg hier, dus vandaar dat de aspergeplant overal opduikt. De struik van de asperges is redelijk makkelijk te herkennen. Het is een wirwar van hele fijne prikkelige stengels die redelijk hoog groeien. De asperges zijn de jonge uitlopers van de struik. Zij steken vaak net boven de wirwar van de takken uit.Seizoen wilde groene asperges


De asperges oogst je het best zo vroeg mogelijk in het seizoen, eind maart/begin april, wanneer de scheuten nog jong en mals zijn. Breek de scheuten van de plant af, dit is meteen een goede manier om te testen of ze nog niet te houterig zijn geworden. Buigen ze eerder of moet je moeite doen om ze te breken, dan ben je waarschijnlijk te laat en moet je weer een jaartje wachten.

Wilde groene asperges koken


Hoe moet je groene asperges eigenlijk bereiden? Het fijne van deze asperges is dat je ze niet hoeft te schillen. Je neemt een asperge in de hand en kijkt waar je deze kunt afbreken. Buigt hij mee, dan is het stuk daar nog te houterig en moet je het een stukje hoger proberen. De asperge breekt vanzelf af waar het niet meer houterig is.Hier maken de mensen graag een roerei met stukjes asperge. De asperge is gauw klaar aangezien het maar dunne stengels zijn om te bakken. Met mijn "bosje" asperges heb ik dus een lekker omeletje gemaakt met scharreleieren van mijn kippetjes.

Recept groene asperges met ei

Je kunt dit recept ook met groene asperges uit de supermarkt maken. Hoewel de wildgeplukte natúúrlijk veel smakelijker zijn ;)


  • 4 eieren
  • bosje asperges
  • gesnipperde ui
  • stukjes bacon of hamFruit de gesnipperde ui en bak de asperges en stukjes ham of bacon mee voor een paar minuten. Voeg de eieren toe, wanneer alles zacht is. Wanneer de omelet begint te stollen, roer je het ei een beetje los. Lekker met een stukje stokbrood of gewoon zo.

Eet smakelijk!