Zelf likeur maken: Pacharan / Sleedoornlikeur

Iets wat redelijk makkelijk te doen is, is zelf je eigen likeur maken. Het enige wat je nodig hebt is (meestal) fruit of kruiden en alcohol! Daarnaast is wat geduld ook altijd handig, want vaak moet je brouwsel een aantal maanden staan voordat het te drinken is en de naam likeur waardig is.Pacharan/Sleedoorn likeur thuis maken

Mijn favoriete likeur om te maken is Pacharán. Het is een drankje dat origineel uit Navarra komt, het noorden van Spanje. Nu heb ik het geluk dat het belangrijkste ingredient, ook hier groeit: de sleedoorn / "endrinas".  Deze vruchten lijken een beetje op mini-pruimen. Eind augustus, vaak als we gaan wandelen bij Penyagolosa of verder naar het noorden, komen wij de vruchten tegen. En dan kan ik het natuurlijk niet weerstaan om een hele voorraad te plukken!


Recept voor sleedoornlikeur / Pacharan

De rest van de ingredienten voor Pacharan zijn allemaal te vinden in de supermarkt, dus dat scheelt weer :). Hier komt het recept:

Neem een hele fles "anis dulce" (of "aguardiente"/jenever, maar dan zul je veel suiker moeten toevoegen!) en schenk er ongeveer 1/4 liter uit. Vul de fles met "endrinas" voor 1/4. Daarna doe je er nog een heel kaneelstokje in, 8 hele koffiebonen en (als je het in huis hebt) wat kamillebloemen. De fles moet weer helemaal vol zijn. Dan kan de dop erop. Je laat de fles zo´n 4 maanden staan, op een donkere, droge plek.


Nadat deze tijd verstreken is, zeef je het fruit, de kaneel en koffiebonen (en kamille, als je dat erin hebt gedaan) eruit, en heb je een heerlijke likeur.

Graag koud serveren (in de koelkast zetten of met een blokje ijs)!