Alles met kaneel, ik lust er wel koek van! Mijn favoriete ontbijt is een plak kruidkoek van dit recept: een stevige koek die heerlijk ruikt en nog lekkerder smaakt met een smeuïge bite. Lekker voor bij een kop koffie of, in mijn geval, een kop warme thee. En extra fijn: net als met alle andere recepten met kaneel en van die lekkere koekkruiden, gaat je huis er zo heerlijk door ruiken wanneer de kruidkoek in de oven staat.
Zelf kruidkoek maken
Kruidkoek of ontbijtkoek verkopen ze hier niet in Spanje. Gelukkig is het eenvoudig zelf te maken en kan je het dan zo gezond (of ongezond) maken als je wilt. Ik gebruik volkorenmeel en rietsuiker. De toevoeging van bananen en yoghurt, maakt de koek extra smeuïg en zorgt dat je minder suiker dan normaal nodig hebt. Geen boter en geen eieren (dan gaat het meer op cake lijken). Het resultaat lijkt een beetje op een kruising tussen kruidkoek en mueslibrood. Ik eet het, met een beetje roomboter, als ontbijt of tussendoor.
Benodigdheden voor kruidkoek
- 250 g (volkoren) bloem
- 125 g havermout
- zakje bakpoeder
- 150 g (riet) suiker
- 2 bakjes yoghurt (of 250 ml kefir)
- 2 bananen
- 2 el. koek-speculaas kruiden
- handje (gewelde) rozijnen
- handje walnoten (in stukjes)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in lauwwarm water. Zeef de bloem met de bakpoeder boven een ruime kom. Voeg de suiker en de koek- en speculaaskruiden toe. Meng alles goed door elkaar.
Voeg de yoghurt en geprakte bananen toe aan de droge ingrediënten. Roer het beslag met een spatel tot een samenhangend geheel.
Laat de rozijnen goed uitlekken en roer ze, samen met de walnoten, door het beslag. Vet een cakevorm in en doe er een beetje bloem in. Stort het beslag in de cakevorm.
Bak de kruidkoek in 60 minuten gaar. Als je ziet dat de bovenkant te bruin wordt, kun je de koek, de laatste 15 minuten, bedekken met aluminiumfolie. Controleer of de binnenkant goed droog is door met een satéprikker in de kruidkoek te prikken. Als deze er nagenoeg droog uit komt is de kruidkoek gaar.
Haal de kruidkoek uit de oven en laat in de vorm 30 minuten afkoelen.
Eet een plak kruidkoek als onderdeel van het ontbijt of als tussendoortje, met een lik roomboter of eet het bij de thee of koffie.
Tip 1: snijd de kruidkoek al in plakken en vries de afzonderlijke plakjes in. Zin in een stukje kruidkoek? Dan pak je eenvoudig één plakje uit de vriezer om te laten ontdooien.
Tip 2: je kunt een plak kruidkoek ook een beetje oppeppen door even in het broodrooster te roosteren. Dan is het alsof de koek nét uit de oven komt.
Ziet er lekker uit 😋
BeantwoordenVerwijderen