Zelf gedroogde kerstomaatjes maken

Ik ben helemaal gek op zongedroogde tomaatjes! Eindelijk heb ik nu een makkelijke manier gevonden om zelf kerstomaatjes te drogen zonder zon...én zonder de oven urenlang te gebruiken.

"Moonblush" tomaatjes van Nigella


Tomaten kun je in de zon drogen. Probleem hierbij is dat er kleine vliegjes op af komen, je de tomaatjes ´s nachts binnen moet halen en de zon soms besluit om juist die dag niet te schijnen :) 

Nu kun je tomaatjes ook in de oven laten drogen. Tot nu toe wist ik niet beter dan dat je daarvoor de oven urenlang moest laten aanstaan. Totdat ik op de site van Nigella dit recept tegenkwam: moonblush tomatoes. Door een paar aanpassingen te maken, is het gelukt om gedroogde tomaatjes te maken zonder de oven urenlang aan te laten staan en ze zijn ook nog eens heel erg lekker.


Recept gedroogde kerstomaten  • kerstomaatjes 
  • maldon zout/grof zout
  • suiker (wit of riet-)
  • oregano/basilicum/thijm (gedroogd of vers)
  • olijfolie


Laat de oven 10 minuten voorverwarmen op 250 graden. Per keer probeer ik zoveel mogelijk tomaatjes te drogen; zo´n twee ovenschalen vol. Je snijdt eerst de tomaten door de helft en legt ze dan met de doorgesneden kant omhoog in de schaal. Daarna strooi je er zout en suiker overheen, een beetje thijm (of ander italiaans kruid) en besprenkel je alles met olijfolie.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet de ovenschalen op het rooster in de oven en laat de tomaatjes 20 minuten (met de oven nog aan!) bakken. Daarna schakel je de oven uit en laat je de schalen met tomaten in de oven staan gedurende één nacht. De volgende ochtend kun je kijken of de tomaatjes goed zijn. Zijn ze nog te zacht (ligt een beetje aan de grootte van de tomaten)? Zet de oven dan nog 30 minuten op 180 graden aan. Daarna laat je weer de tomaatjes, in een dichte oven, afkoelen.

Gedroogde tomaten op olie


De gedroogde kerstomaatjes zijn lekker in de pasta met pesto of in een salade. De tomaatjes kun je goed bewaren in olijfolie. Je stopt daarvoor een glazen potje vol met gedroogde tomaten en daarna giet je er olijfolie op tot aan de rand van het potje. Doe de deksel erop en zet het potje weg in de koelkast. Een paar minuten voor gebruik haal je het uit de koelkast, zodat de olie weer goed vloeibaar wordt.

Ik maak de tomaatjes vaak nadat ik de oven al ergens anders voor heb gebruikt en dus al goed voorverwarmd is. Bijvoorbeeld na het maken van een pizza.