Zelf simpel lippenbalsem maken

Zomer of winter, ik gebruik bijna altijd lippenbalsem. En wat nou mooier dan een simpel recept om lippenbalsem zelf te maken, met maar 2 (!) ingredienten? Van goudsbloemolie en bijenwas maak je een lippenbalsem die perfect werkt. Ook kun je het gebruiken voor schrale plekjes op de huid, brandwonden en huidkloofjes.
Goudsbloem/Calendula Officinalis

Goudsbloemen zijn ontzettend makkelijke planten. Ik ben ooit met 1 plantje begonnen en nu heb ik al een heel bloemperk vol. Van de plant gebruik je alleen de bloemblaadjes. Deze pluk je als de bloemen openstaan (op een zonnige dag) en wanneer de planten droog zijn. Je kunt de bloemblaadjes het beste drogen door ze van de bloem af te halen en op een keukenpapiertje goed te laten drogen.


Extern wordt de goudsbloem, in de vorm van creme of olie, gebruikt voor huid- en wondverzorging vanwege haar huidherstellende en desinfecterende werking.
Intern, als kruidenthee, werkt het slijmvliessamentrekkend en krampwerend. Goed dus voor het spijsverteringsstelsel en bij menstruatieproblemen.

Zelf goudsbloemolie maken

Voor de lippenbalsem heb je goudsbloemolie nodig. Deze kun je eenvoudig zelf maken. Je vult een, liefst donkergetinte, fles of potje met goudsbloemblaadjes. De blaadjes kunnen vers of gedroogd zijn. Gedroogde blaadjes heeft het voordeel dat al een groot gedeelte van het vocht uit de bloemblaadjes is getrokken en je zo de kans aanzienlijk verkleint dat de olie ranzig wordt. Als je potje vol zit met bloemblaadjes, vul je deze aan met olie totdat de blaadjes helemaal onderstaan. De olie moet plantaardig zijn en kan bv. zonnebloemolie, olijfolie of, zoals in mijn geval, amandelolie zijn.

Je zet het potje nu gedurende een maand weg op een plaats waar zowel zon als schaduw komt gedurende de dag. Zo nu en dan schudden, en je zult zien dat al snel de olie de oranje kleur van de bloemen krijgt. Heb nog even geduld, minimale wachttijd is 2 weken, maar ietsjes langer geeft een sterkere olie. Na 1 maand kun je de goudsbloemblaadjes eruit zeven en heb je een mooie oranje goudsbloemolie gemaakt.

Zelf lippenbalsem maken met goudsbloemolie en bijenwas


Nu ontbreekt alleen nog het tweede ingredient: de bijenwas. Ik heb een plakje pure bijenwas gebruikt (zoals je op de foto ziet) wat eigenlijk bedoelt is voor het maken van kaarsen. Je kunt ook speciale bijenwaskorrels kopen op internet, die ook makkelijk te smelten zijn. 

Voor de lippenbalsem heb je 70 gr. goudsbloemolie en 15 gr. bijenwas nodig. Au bain marie smelt je de bijenwas en wanneer deze bezig is met smelten, voeg je de olie toe. Het is belangrijk dat de twee ingredienten dezelfde temperatuur hebben, om zo goed te kunnen mengen. Wanneer het mengsel goed vloeibaar is en er geen klontjes bijenwas meer inzitten, kun je het in kleine potjes gieten.