Zelf kruidenboter maken

Hier in Spanje is stokbrood met kruidenboter niet echt een gewoonte om te eten en de Spanjaarden zijn altijd blij verrast hoe lekker dat eigenlijk is. In Nederland kun je natuurlijk kruidenboter in de supermarkt kopen, maar lekkerder is het om met verse kruiden je eigen kruidenboter te maken.

zelf kruidenboter maken
Mediterrane kruidenboter


Hier in de tuin ben ik bezig met de oogst van de laatste verse kruiden. Het klassieke recept voor kruidenboter is met peterselie, knoflook, zout en peper. Peterselie groeit niet in mijn tuin en ik gebruik dan ook standaard voor mijn kruidenboter thijm (die wel hier overal groeit: in de tuin en in het wild) in plaats van peterselie.

Kruidenboter maken


Hier komen de ingrediënten die ik gebruikt heb in deze kruidenboter:


ingredienten kruidenboter


  • thijm
  • oregano
  • zout (grof)
  • roomboter (zonder zout)
  • peper
  • knoflook
Je zorgt dat de boter al op kamertemperatuur is (zo niet, dan kun je de boter heel even in de magnetron zacht laten worden). Meng alle ingrediënten goed door de boter. Voor het zout gebruik ik bij voorkeur een beetje grovere soort, dat geeft een lekkere "bite" aan de boter. Je klopt de kruidenboter flink met een vork, zodat het een beetje "luchtig" wordt. Daarna zet je het terug in de koelkast om de boter weer hard te laten worden.


recept kruidenboter

Gepofte aardappel met kruidenboter


Je kunt de kruidenboter gebruiken voor op het stokbrood, maar ook heel lekker is het op een gepofte aardappel of stuk vlees. Aardappels kun je heel makkelijk in de magnetron poffen; hoef je niet zolang te wachten als uit de oven! De aardappels eerst wassen, de schil een paar keer inprikken met een vork en 6 minuten afgedekt in de magnetron op de hoogste stand (als de aardappels wat kleiner zijn, iets minder lang in de magnetron). 

Gebruik je de kruidenboter voor op stokbrood, dan is het lekker om er ook nog eens stukjes zwarte olijf of gedroogde tomaat doorheen te doen!


kruidenboter, gepofte aardappel, thijm