Zelf havermoutkoekjes bakken

Vroeger vond ik het al heerlijk om lekkere taarten of koekjes te bakken. Dit recept van havermoutkoekjes is van die tijd. Het stond een keer op een pak havermout. Later ben ik het weer eens gaan bakken samen met mijn zoontje. En wat blijkt: het recept is nog lang niet verouderd. Zoals ik toen al niet kon wachten tot de koekjes klaar waren, zit hij nu ook al verlekkerd de deeglepel af te likken in afwachting van de koekjes :)

Het lekkere aan dit recept is de toevoeging van een beetje stroop. Ik persoonlijk ben fan van het toevoegen van walnoten, wat heel lekker krokant wordt, maar je kunt ook stukjes chocolade of krenten toevoegen voor de variatie. Kinderen vinden de koekjes ook erg lekker en havermout is hartstikke gezond. Om de koekjes feestelijker te maken kun je ook chocolade m&m´s toevoegen.




Recept voor havermoutkoekjes

Ingrediënten:


  • 105 gr. bloem (wit of volkoren)
  • halve eetlepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 170 gr. roomboter
  • 100 gr. rietsuiker
  • 1 lepel stroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 260 gr. havermout


Optioneel: walnoten, stukjes chocolade of krenten

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng met een vork de zachte boter (je kunt de boter heel even in de magnetron zetten, zorg dat de boter niet smelt!) met de suiker. Voeg het ei, de stroop en de vanillesuiker toe en meng het goed. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg het bloemmengsel toe aan de kop met de boter. Als dit alles goed gemengd is, voeg je beetje voor beetje de havermout toe. Het wordt een plakkerig mengsel. Optioneel kun je nu de walnoten, krenten en/of chocolade toevoegen.

Om de koekjes te vormen kun je een lepel gebruiken die je zo nu en dan in een bakje water nat maakt, zodat het deeg niet teveel blijft plakken aan de lepel. Leg kleine hoopjes deeg op de bakplaat (ingevet of met bakpapier bekleed). Houd er rekening mee dat de koekjes flink uitlopen, dus laat wat ruimte tussen de bolletjes deeg. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar.

Je haalt de koekjes uit de oven zodra je ziet dat ze aan de randen bruin worden. Als ze uit de oven komen, zijn de koekjes nog een beetje zacht. Het is belangrijk om de havermoutkoekjes af te laten koelen op een bakrek. Dan worden ze lekker krokant.

Eet smakelijk!