Sinterklaas is alweer in aantocht... En hoewel hij hier in Spanje het land uit is (naar de kinderen in Nederland natuurlijk!), had ik zin in Sinterklaas snoepgoed. Hier worden de dagen ook korter en met 5 december in de nabijheid, moest ik opeens aan borstplaat denken. Al héél lang niet meer gegeten en aangezien ik écht heel zoet ben geweest dit jaar, vond ik dat ik ook wel iets lekkers in mijn schoen verdient had en besloot ik mij te wagen aan een recept voor borstplaat.
Hoe kun je borstplaat zelf maken?
In het verre verleden heb ik al eens een keertje borstplaat gemaakt en ik kon mij herinneren dat het eigenlijk niet heel erg ingewikkeld was. Er zijn maar weinig ingrediënten die je nodig hebt: poedersuiker en room. Je kunt zelfs gewone suiker gebruiken, maar het is eigenlijk wel iets lekkerder met poedersuiker. Dan smelt de borstplaat echt lekker in je mond; de binnenkant is dan wat zachter. Je kunt smaakjes toevoegen aan de borstplaat zoals chocolade, door cacao toe te voegen, en koffie om een mokkasmaak aan de borstplaat te geven. Dit zijn de meest gangbare smaken. De borstplaat krijgt dan ook een mooi kleurtje.
Ingrediënten voor roomborstplaat
Ik heb het simpel gehouden. Dit zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt:
Om de borstplaat vorm te geven, heb ik metalen koekvormpjes gebruikt, die ik al eens eerder heb gebruikt voor de witte klei kerstdecoraties. Ook heb ik een thermometer gebruikt om de temperatuur van de suikermassa gedurende het koken te checken. Dit is niet echt nodig, maar als je er één hebt, kun je ´m nu gebruiken.
Hoe maak je borstplaat?
Leg op een hittebestendig werkblad een vel bakpapier en leg hierop de natgemaakte vormpjes klaar.
Verwarm in een steelpan de poedersuiker met de slagroom op laag vuur. Roer continue met een houten pollepel. Wanneer de suikermassa gaat koken (of op de thermometer 114 graden heeft bereikt), laat je de gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes doorkoken. Wanneer je ziet dat de massa van zeer vloeibaar naar licht lobbig gaat, is het tijd om de pan van het vuur te halen.
Je kunt nu een klontje boter toevoegen om het iets smeuiger te maken.
Laat het mengsel even afkoelen. Roer de suikermassa tijdens het afkoelen continue, zodat het enigszins vloeibaar blijft. Als de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze dan snel over de vormpjes (ongeveer 1/2 cm dikte). Kijk uit met spetters, want je kunt je makkelijk verbranden aan de suikermassa.
Laat de borstplaat 10 minuten afkoelen. Wanneer je suikerkristallen ziet verschijnen in de borstplaat (kleine witte plekjes), is het voldoende afgekoeld om de vormpjes voorzichtig om te draaien en verder af te laten koelen. Als de borstplaat volledig is afgekoeld kun je de borstplaat uit de vormpjes drukken.
Bewaar de borstplaat in een koekjestrommel, buiten de koelkast.
In Sinterklaas sferen
De borstplaat heeft bij mij de koektrommel niet gehaald :) Ik ben er al meteen aan begonnen, met een lekkere kop zelfgemaakte kerstthee erbij om toch een beetje in de feestsfeer te komen. Laat het heerlijke avondje maar komen; ik ben er klaar voor!🎁👞🍬
Geen opmerkingen:
Een reactie posten