Zelf amandelspijs maken

Het is binnenkort weer Pasen en dan wordt er weer paasbrood gebakken. Nu vind ik paasbrood best wel lekker, maar het lekkerst vind ik het toch met een beetje extra vulling. Heerlijk met zo´n vulling van amandelspijs erin. Nóg lekkerder is het als je die amandelspijs zelf hebt gemaakt van echte amandelen en niet van melige, witte bonen ;)


Zelf amandelspijs maken


Misschien denk je net zoals ik dacht: zelf amandelspijs maken zal wel moeilijk zijn. Niets is minder waar! Het enige wat je nodig hebt zijn amandelen, suiker, citroen en ei. Het moeilijkste aan het hele recept is het geduld dat je moet hebben, want de spijs moet "rijpen" om vol van smaak te worden.

Recept amandelspijs van echte amandelen

Ingrediënten:

  • 250 g suiker
  • 250 g blanke amandelen
  • citroensap van een halve citroen
  • citroenrasp van 1 citroen
  • eierdooier


Ik heb de amandelen al gemalen gekocht. Mocht je alleen hele amandelen hebben, dan kun je ze malen in een keukenmachine of koffiemaler. Het moet niet al te fijn worden: geen brokjes maar ook weer niet zo fijn als poedersuiker.Meng het amandelpoeder met de poedersuiker en citroenrasp in een kom en voeg er, beetje bij beetje,  het citroensap aan toe. Voeg net genoeg citroensap toe om het mengsel kleverig genoeg te maken zodat je er een bal van kunt vormen.


Het mengsel kneed je nu tot een bal en pak je luchtdicht in plastic folie in. Bewaar de amandelspijs in de koelkast totdat je het gaat gebruiken. Hoe langer je het laat liggen, hoe sterker de smaak van de amandelspijs wordt. Het beste is om het 1 week of iets langer te laten "rijpen" in de koelkast, voordat je het gaat verwerken.


Als de amandelspijs lang genoeg heeft gerijpt, moet er alleen nog maar het eigeel doorheen gemengd worden en klaar is je eigengemaakte amandelspijs!

Op de foto´s zie je de spijs als vulling voor het driekoningenbrood op 5 januari. Maar het is natuurlijk ook prima voor het paasbrood of voor gevulde speculaas of gevulde koeken!


Ik krijg al weer helemaal zin in zo´n lekker sneetje paasbrood met roomboter en amandelspijs bij het ontbijt. Lekkerrrrr!