Zelf string art maken

Vorig jaar heb ik al mijn kerstkadootjes zelf gemaakt. En deze kerst ben ik van plan dit weer te doen. Het is heel erg leuk om iets zelfgemaakts kado te geven: vaak veel persoonlijker en meer gewaardeerd dan een kado uit de winkel. Een aantal van de kadootjes zal ik deze maand laten zien, te beginnen met een "string art" schilderij...


Wat is "string art"?


String art is geen kunstzinnige onderbroek, mocht je bij het woord string aan een onderbroek denken! Letterlijk vertaald is het draad- of koordkunst. Ik weet dat ik vroeger als kind ook al "kunstwerkjes" op dezelfde manier maakte, dus iets nieuws is het vast niet. Bij string art omwikkel je met draad spijkers die je hebt vastgemaakt in hout of canvas. De spijkertjes zijn zo geslagen dat ze de vorm volgen van een figuur. Door met de draadjes de vorm zélf in te vullen óf alleen de omtrek óf alles behálve het figuur zelf, wordt het figuur zichtbaar gemaakt. Een aantal voorbeelden van string art vind je op mijn Pinterest board.

Zelf string art maken


Ondergrond
Als ondergrond voor je string art kun je een stuk hout gebruiken of canvas. Onder het canvas klem je een stuk piepschuim waar je de spijkers in kunt steken. Verf de ondergrond in een kleur die contrasteert met de kleur van het draad dat je gaat gebruiken. Bij felgekleurd draad een rustige kleur ondergrond en andersom.


Figuur/Vorm
Dan komt het uittekenen of uitprinten van de vorm die je wilt gaan maken. Het beste is om een eenvoudige vorm te kiezen. Deze vorm knip je uit en leg je op de ondergrond op de plaats waar je de vorm wilt hebben.

Spijkertjes
Daarna worden de spijkertjes om de vorm in de achtergrond vastgespijkerd. Het mooiste is om de spijkers overal op ongeveer dezelfde afstand te plaatsen. Als je ervoor kiest om niet de vorm in te gaan wikkelen met het draad, maar juist de ruimte óm de vorm, dan zul je ook spijkertjes langs de randen van het canvas of hout moeten spijkeren.


Draad
Als draad kan borduurgaren worden gebruikt of, zoals hier, gewoon naaigaren. Breigaren kun je ook gebruiken, maar is iets lastiger om mee te werken omdat het moeilijk strak te trekken is en iets dikker is.

Omwikkel de spijkers met draad. Trek het draad niet te strak aan, hierdoor kan je mogelijk de spijkers krom trekken. Om de vormen goed zichtbaar te maken omlijn je eerst de omtrek van de vorm. Vervolgens wordt de achtergrond ingevuld door het draad kris kras van spijker naar spijker te wikkelen. 

Kleuren
Je kunt ervoor kiezen om 1 kleur te gebruiken of meerdere, bijvoorbeeld aflopende of juist contrasterende, kleuren te gebruiken. Hier heb ik de kerstkleuren rood, wit en groen gebruikt, om het een beetje in de kerstsfeer te houden!

Nu nog een leuk kerstpapiertje eromheen, en klaar is je zelfgemaakte kerstkado...