Zelf yoghurtcake maken (mét olie, zonder roomboter)

Het eerste "Spaanse" recept dat ik ooit heb geleerd, komt van de oma van mijn man. En komende van een oma, wat kan dat anders zijn dan een recept voor cake ("bizcocho"). Het leukste is dat er geen weegschaal aan te pas hoeft te komen, hoe simpel is dat...?!


Cake zonder boter, mét olijfolie


Cake wordt hier in Spanje als ontbijt gegeten met een kop koffie (in de vorm van de bekende "magdalenas"/muffins) of als desert na de lunch. In Spanje is het niet ongebruikelijk om cake te bakken met olijfolie in plaats van met boter. De olijfolie en yoghurt die je in dit recept gebruikt, proef je nauwelijks in het eindresultaat. Maar door deze ingrediënten heb je wel een heerlijke luchtige cake die lang vers blijft.


Recept: cake met yoghurt en amandel


Het bakje van de yoghurt (bakje van 125 gr.) gebruik ik om de rest van de ingredienten af te meten. Vandaar dat er geen weegschaal aan te pas hoeft te komen. Gebruik een olijfolie met een zachte smaak (dus niet extra vierge!). Ik gebruik de olijfolie die voor bakken en braden wordt gebruikt.
De fijngemaalde amandelen maken dat de cake een beetje marsepeinachtige smaak krijgt. Als je geen gemalen amandelen hebt kunnen vinden, kun je gewoon een extra bakje bloem erbij doen ipv de amandelen. Met een beetje geraspte schil van citroen of sinaasappel, krijgt de cake een lekker smaakje.Ingrediënten:


  • 1 bakje yoghurt
  • 2 bakjes suiker
  • 1 bakje gemalen amandelen
  • 2 bakjes (volkoren)bloem
  • 1 zakje bakpoeder (als je zelfrijzend bakmeel gebruikt, is het bakpoeder niet nodig!)
  • 3/4 bakje olijfolie
  • citroenrasp of sinaasappelrasp

Verwarm de oven voor op 175 graden. Voeg het bakje yoghurt bij de drie eieren en meng het goed. Daarna kan de suiker erbij.


Wanneer alles goed gemengd is, voeg je beetje bij beetje de gemalen amandelen en de bloem toe. Als alles goed is opgenomen, kan de olijfolie erbij en het bakpoeder. Voeg als laatste de citroenrasp toe.Nu kan het cakemengsel in de bakvorm gegoten worden en in de oven gezet.


Ik bak de cake 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Door er even in te prikken met een vork, kun je kijken of de cake goed gaar is geworden. Er moet geen cakemengsel aan de vork blijven plakken.