Zelf ijsthee maken

Nu de kruiden in de tuin beginnen uit te schieten, is het tijd voor één van mijn favoriete drankjes: ijsthee! Het zal je verbazen dat de makkelijkste manier om het te maken ook meteen de lekkerste manier is.





Beste manier om ijsthee te maken


Wat blijkt, als je koud water met wat thee voor een nachtje in de koelkast  zet, krijg je heerlijke ijsthee. Het wordt niet bitter, zoals vaak het geval is met ijsthee gemaakt van gekookt water en al het goede van de thee blijft bewaard. Wie had dat gedacht!?



Zelf ijsthee maken


Het mooie van zelf ijsthee maken is dat jij kunt kiezen wat erin gaat. Geen nepsmaakjes of een kilo suiker. En mogelijkheden te over! Hieronder een aantal kruiden uit mijn tuin die ik in de ijsthee doe. Ook kun je het zo zoet maken als je wilt. Ik zoet mijn thee normaal gesproken niet, maar ijsthee vind ik toch wel lekker met een beetje honing of blaadje stevia.



Recept ijsthee


Je kunt zelf experimenteren met de ingrediënten die je al in huis hebt. Gember, sinaasappel, mango, perzik en citroensap geven een extra fruitig smaakje aan de thee. Zoals al gezegd: met honing, stevia of suiker kun je de thee zoet maken. Kaneel, anijs, munt, lavendel, citroenverbena en citroenmelisse geven de ijsthee een extra oppepper.

Hieronder een aantal recepten ter inspiratie.

Rooibos ijsthee:

  • 2 eetlepels losse rooibos thee
  • 2 eetlepels (gedroogde) citroenverbena of gedroogde munt
  • 1 liter water
  • Naar smaak, honing of suiker (of blaadje stevia)

Brandnetel ijsthee:
  • 2 kopjes jonge toppen van brandnetel
  • 1/2 kopje verse citroenmelisse
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 eetlepel honing of stevia
  • 1 liter water

Frisse groene ijsthee:

  • 1/2 kopje verse muntblaadjes
  • 3 eetlepels losse groene thee bags
  • 2 eetlepels honing
  • 1 liter water

Kruidige zwarte ijsthee:

  • 3 eetlepels kerstthee (zwarte thee)
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel honing of blaadjes stevia
  • schijfjes citroen


Tips voor het maken van lekkere ijsthee


Belangrijkste tip is om de ijsthee met koud water en niet met gekookt water te maken. Daarnaast nog een paar andere tips die misschien van pas kunnen komen.

Gebruik losse thee in plaats van theezakjes. De smaak van de thee kan zich zo beter verspreiden. Zorg ook dat het water geen bijsmaak heeft. Je kunt zo nodig fleswater gebruiken. Mocht de thee te sterk zijn geworden. Geen nood, voeg gewoon wat meer ijsklontjes toe! Maak niet teveel ijsthee in één keer. Na een paar dagen is de thee niet meer lekker, dus zonde als je het dan weg moet gooien.

Geen theeliefhebber? Niet getreurd: probeer mijn recept voor het maken van citroen "granizado", ook heel verfrissend als het warm weer is!