Zelf bladeren in cement maken

Het is weer eens tijd om te kliederen! Om de tuin op te sieren ga ik een afdruk maken van een groot blad. Het is een heel simpel project, waar alleen wat kliederwerk en een beetje geduld bij komt kijken.

Betonnen bladeren als  tuindecoratie


Op Pinterest had ik al wat voorbeelden gezien van afgietsels van bladeren. Als je er meerdere maakt, kun je ze gebruiken als tegels voor een tuinpad. Maak je er maar 1, dan kun je er een vogelbad van maken. Ik heb het puur voor de sier gemaakt, om ze tussen de planten te leggen of zomaar op het gras.

Afdruk van bladeren maken in betonIn de tuin staat een plant met vrij grote bladeren. Ik heb geen idee hoe de plant heet, maar je kunt ook rabarber bladen of mammoet bladeren (Gunnera) gebruiken om een mooi betonnen afdruk te maken. De bladeren die ik heb gebruikt hebben een opstaande rand hebben, waardoor het cement goed op de bladeren blijft liggen. Maar zolang het blad dat je gaat gebruiken groot en stevig is én mooie nerven heeft, lijkt het mij geschikt om er een betonnen blad van te maken.

Hoe maak ik betonnen bladeren?


Stap 1:

Wil je dat er een beetje diepte in het blad zit? Dit is als je bijvoorbeeld een vogelbad wilt maken van het blad. Het betonblad moet dan diep zijn zodat het regenwater erin blijft staan. Daarvoor maak je eerst op de grond een bergje van zand alvorens er plastic over te leggen.

Wil je het blad gebruiken als tuintegel, dan maak je de ondergrond juist zo egaal mogelijk. Daarna dek je de ondergrond af met plastic. Zet het plastic vast met iets zwaars, zodat het goed strak blijft liggen.


Stap 2:

Leg de bladeren met de bovenkant op het plastic. Maak het cement zoals aangegeven staat op het pak en zorg dat het redelijk dik is. Als het te vloeibaar is, loopt het te snel van het blad af.


Stap 3:

Bedek het hele blad met cement. Probeer om de rand zo rond mogelijk te laten lopen. Werk het cement glad af.


Stap 4:

Nu is het een kwestie van geduld. Laat het cement goed uitharden. Het heeft waarschijnlijk wel zo´n 3 á 4 weken nodig. Wanneer het droog is, kun je het blad van het beton "afpellen". Dit gaat redelijk gemakkelijk.


Je kunt het cementen blad natuurlijk ook op een andere manier gebruiken dan als tuintegel of vogelbadje. 

Verf het blad in verschillende kleuren en het is mooi om op te hangen aan de tuinschutting of tuinmuur. Maak meerdere bladeren in aflopende grootte en gebruik het voor een waterval of fontein. Als het blad groot genoeg is, kun je er zelfs een leuk tuintafeltje van maken!