Gebruik van sinaasappelbloesem
Sinaasappelbloesem is rustgevend. Gedroogd kun je het gebruiken in de thee of potpourri, maar ook wordt sinaasappelwater gebruikt in cosmetica en gebak. Hier in Spanje wordt het toegevoegd aan de stol die met Driekoningen wordt gegeten (6 januari). Ook kan de bloesem in alcohol worden gelegd, om zo parfum te maken.
Het drogen van sinaasappelbloesem
Ik leg de bloemblaadjes te drogen op een dienblad met wat keukenpapier. Het liefst binnenshuis, want bijkomend voordeel is dat het hele huis dan dagenlang heerlijk geurt naar de sinaasappelbloesem! De bloemetjes moeten goed drogen. Ze verschrompelen en worden wat donkerder van kleur, maar blijven hun heerlijke geur behouden.
Thee met sinaasappelbloesem
De gedroogde bloesem gebruik ik bij voorkeur in kerstthee. Samen met de gedroogde sinaasappelschil en kaneel is het een heerlijke combinatie. Maar je kunt ook thee maken van enkel de sinaasappelbloesem.
En mocht de thee koud geworden zijn, dan heb je sinaasappelbloesemwater: perfect als gezichtstonic voor de vette huid. Hier wordt niets weggegooid ;)