Zelf pesto maken

Binnenkort is het weer tijd om basilicum te zaaien. Elk jaar bewaar ik de zaadjes van de plant en in het vroege voorjaar zaai ik deze weer uit. De basilicum is heerlijk om pesto van te maken. Voor op de pizza of in de pasta...


Recept om zelf pesto te maken


Pesto maken is eigenlijk wat ingrediënten bij elkaar doen en dan even met de staafmixer fijnmaken ... en klaar is "simpelmens"! 

Hier is het lijstje (en foto!) met de producten die je nodig hebt:

  • 30 g basilicum
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 30 g pijnboompitten
  • zout
  • scheutje olijfolie
  • 2 (flinke) knoflooktenen


De pijnboompitten rooster je even kort in de koekenpan (zonder olie) en de kaas rasp je fijn. Doe de kaas en pijnboompitten samen met de geperste knoflook, zout en een flinke scheut olijfolie in een bak om alles zo goed fijn te malen met de staafmixer (of in de keukenmachine). Is het niet smeuig genoeg dan kun je er meer olijfolie bijdoen.Hoe kun je pesto goed bewaren?


Of het nu een gekocht potje pesto is of zelfgemaakt, vaak blijft er pesto over. Je kunt de pesto goed bewaren in de koelkast als je elke keer een laagje olie er overheen giet. Ik geef er de voorkeur aan om het in te vriezen en doe dat in een ijsblokjesvorm. Zo is het makkelijk te doseren. Ook hier moet je ervoor zorgen dat de pesto goed onder olie staat.

Dit kan trouwens ook met blaadjes basilicum (of andere kruiden). Deze knip je in kleine stukjes en samen met een beetje olie, doe je dit in de ijsblokjesvorm.


Pesto vind ik heerlijk op pìzza of in de pasta met gedroogde tomaatjes. Allemaal ZELF gemaakt natuurlijk!