Zelf witte porcelein klei maken

Ik kwam laatst een recept voor een mooi soort klei tegen: witte porcelein klei. Deze klei wordt met ingredienten uit het keukenkastje gemaakt en hoeft niet in de oven om te drogen. Handig is ook dat het zo mooi wit is: perfect voor kerstdecoraties!Zelf koude porcelein klei maken


Er zijn heel veel verschillende recepten voor het maken van deze witte klei. Ik heb een eenvoudig recept gekozen met spullen die ik al in huis had. Dit is het filmpje van Youtube waar het recept wordt gemaakt:


Ingrediënten voor de porcelein klei


  • 1,5 kop maizena
  • 1 kop witte (hobby)lijm
  • 1 eetlepel witte azijn (mag ook citroensap zijn)
  • 1 eetlepel babyolie
  • optioneel: 1 theelepel bodylotion

 

Eerst heb ik 1 kop maizena met 1 kop lijm gemengd en de azijn en olie erbij gedaan (bodylotion heb ik niet gebruikt). Daarna, beetje bij beetje, de rest van de maizena erbij, totdat de klei niet meer plakt aan je vingers. Ik had uiteindelijk niet alle maizena nodig.


De klei kun je bewaren in een plastic zak in de koelkast of je kunt er natuurlijk ook gewoon meteen mee gaan boetseren!

Kerstdecoraties met klei


Omdat de klei zo mooi wit is, leek het mij een heel geschikte klei om kerstdecoraties mee te maken. Ik heb een theelichtje gemaakt door de klei eerst dun uit te rollen en dan om een glazen yoghurtpotje te wikkelen. Met een rietje en sateprikker zijn de gaatjes in de klei gemaakt. Kant heb ik gebruikt om een patroon in de klei te drukken.


De rest van de klei heb ik gebruikt om kleine kerstdecoraties te maken. Eerst wat glitter door de klei gekneed, voor een beetje feestelijk effect, en daarna met koekvormpjes verschillende vormen uitgestoken.


 Je kunt met een conifeertakje of ander blad, patronen drukken in de klei. Het gaatje om de decoratie op te hangen, is ook weer met een rietje uitgestoken.


Om echt het effect van porcelein te krijgen, moet de klei zo dun mogelijk worden gehouden. Als de klei wat droog wordt, terwijl je aan het boetseren bent, kun je de klei weer soepel maken door een beetje babyolie toe te voegen. De kerstdecoraties kun je ophangen aan de boom of als etiket/versiering aan een kadootje.