Zelf grenadine siroop maken

De granaatappels zijn rijp! Dat was te merken; daar zat ik dan met een hele tas vol met granaatappelen. Ik vind ze erg lekker om zo te eten, maar die vervelende pitjes met hun bittere smaak...was daar niet iets aan te doen? Ik besloot om de helft te bewaren om zo lekker vers op te eten en de rest te gebruiken voor siroop. 

Hier is Spanje is siroop eigenlijk alleen maar te koop voor het mixen van cocktails: zeer kunstmatig en superzoet. Het leek me dus geen gek idee om mijn eigen grenadine siroop te maken. Maar ja, hoe krijg je nu al die pitjes uit die granaatappelen....?

granaatpitjes

Granaatappelen zijn niet echt praktische vruchten: ze zijn vrij hard aan de buitenkant en heb je dan eindelijk eentje opengesneden, dan moet je nog de pitjes eruit schrapen op één of andere manier zonder dat de witte, bittere velletjes meekomen.

granaatappelen

Waarom al die moeite doen, zou je je af kunnen vragen. Nu, behalve dat het gewoon lekkere sappige vruchten zijn (ondanks alle ongemakken), schijnt de granaatappel ook nog eens erg gezond te zijn.

Gezonde eigenschappen van granaatappelen

Even de wikipedia erop nageslagen: "Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze 3 à 4 maal zo veel polyfenolen bevatten als rode wijn, druivensap of groene thee. 

doorgesneden granaatappelPolyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Alzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden. Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect."

Of te wel: lekker én gezond, wat wil je nog meer!?

Hoe pel je een granaatappel?

De makkelijkste manier om een granaatappel van haar zaadjes te ontdoen is deze (zie ook deze video):
- snijd de granaatappel door de helft
- leg de halve vrucht omgekeerd (de schil naar boven) op je hand boven een kom
- sla een paar keer hard op de schil van de halve granaatappel met een houten pollepel
- de vruchtjes/zaadjes springen zo uit de vrucht op je hand/in de kom
- de witte vliesjes, die er misschien ook zijn uitgevallen, kun je er met de hand uithalen, of alles in koud water doen. Dan komen de witte vliesjes boven drijven en kun je ze er makkelijk uithalen.

granaatappelen

Recept grenadine siroop

Nu is eigenlijk het meeste werk gedaan. De vruchtjes even wegen. Later voeg je de helft van dit gewicht in suiker toe. De vruchtjes van de granaatappel kook je met een beetje water. Ik heb ze tijdens het koken voorzichtig fijngestampt met een aardappelpuree stamper. Je zal zien dat er ontzettend veel sap uit die ielige pitjes komt! Deze prut zeef je, zodat alleen het sap overblijft. Hier voeg je de suiker aan toe en laat je het indikken op een zacht vuurtje totdat het een beetje stroperig wordt. Laten afkoelen en in een fles doen. Je kunt de siroop ongeveer 1 maand in de koelkast goed houden. 

Heel erg verfrissend als je het aanlengd met ijskoud water (liefst dan nog met Spa rood)!

grenadine