Waar groeit Sint Janskruid en hoe herken ik het?
Ik heb natuurlijk al mijn favoriete "geheime" plek waar ik het kruid weet te vinden. Het groeit vaak langs de berm van de weg. De kunst is om het te vinden op plekken waar niet veel auto´s en/of plassende honden komen. Je kunt het kruid redelijk gemakkelijk herkennen, wanneer je het éénmaal een keer hebt gezien. Het heeft een felle gele kleur en elke plant bestaat uit een hele groep bloemknoppen. Om er zeker van te zijn dat het om Sint Janskruid gaat, kun je het tegen het zonlicht houden. Dan zie je kleine plekjes die doorzichtig lijken, bijna gaatjes. Ook moet het een oranje poeder/kleurstof afgeven als je een bloemetje tussen je vingers fijnwrijft.
Olie-extract van Sint Janskruid
Het olie-extract van Sint-janskruid is goed voor brandwonden en zweertjes en is tevens goed als massage olie bij rug- en zenuwpijn en overigens heel makkelijk te maken. Je gebruikt alleen de bloemknoppen. Deze stop je in een schone glazen jampot en vult deze met olie. Dit kan olijfolie, amandelolie of andere olie zijn. Je zorgt dat de bloemknoppen helemaal bedekt zijn met de olie. Dit potje zet je op een warme plaats waar de zon komt en regelmatig schud je het tot de olie dieprood van kleur is geworden. Dit duurt ongeveer 40 dagen.
Zeef het tenslotte en doe het in een fles en etiketteer de fles met vermelding van de datum. Het enige waar je rekening mee moet houden bij gebruik van de olie, is dat de huid gevoeliger is voor zon. Dus liever niet in de zon zitten nadat je olie hebt gebruikt op je huid!
Tinctuur en thee van Sint Janskruid
Sint Janskruid is vooral bekend vanwege haar gebruik tegen depressie. Hiervoor kun je een tintuur maken door de bloemknoppen een tijd in alcohol te laten staan. Op internet zijn verschillende recepten hiervoor te vinden.
Waarschuwing: NIET te gebruiken in combinatie met antidepressiva!!
Waarschuwing: NIET te gebruiken in combinatie met antidepressiva!!
Ook kun het je kruid drogen en er regelmatig een kopje thee van zetten om je wat beter te voelen. De smaak is niet heel erg bijzonder, maar je kunt het combineren met andere kruiden om de smaak wat te verbeteren.
Recept voor kalmerende kruidenthee
- Sint Janskruid (50 g)
- Citroenmelisse (25 g)
- Passiebloem (10 g)
- Lavendel (5 g)
Voor meer recepten voor kruidenthee: kerstthee en avondthee